Wednesday, September 24, 2014

Contoh Colour Blocking

Hai semua. okay baru-baru ni ada salah satu entry Ierah buat macam mana nak nak pilih colour blocking kan. Boleh rujuk Entry ni SINI 
Mungkin ada yang kurang jelas dengan contoh diberi. 
Dekat sini ada contoh yang jelas dengan macam mana nak pilih. Simple je. Jom tengok ye..
Complementary atau nak senang dikenali 2 warna yang harmoni.

Analogous merupakan warna yang seakan - akan tetapi kena ambil tiga warna sahaja. Daripada warna yang perlahan kepada yang terang.


Split-Complementary warna yang  sama kepada complementry tetapi salah satu hujung tanda dibahagi kepada dua. Warna Split Complementary kelihatan lebih menyerlah.



Triadic kombinasi warna segitiga di dalam roda. Kalau kita tengok warna seperti klasik.


Selamat berkongsi idea ..^_^

8 comments:

  1. menarik. tapi masih belum berani nk try color blocking. hehe

    ReplyDelete
  2. thanks sharing :D boleh bagi adik info nih ahahaha XD

    tapi kan kadang tuh rasa serabut tgok org pakai blocking colour nih.. bukan apa..
    lawa tuh mmg lawa.. tapi bila spesis blocking kaler ramai2 berkumpul.. Ya Allah.. serabut sangat TT^TT

    tambah2 barang yg pakai tuh sangatlah byk and baju yg kembang situ sini... ahahaha

    ReplyDelete
  3. Oh, ni ke blocking colour...Menarik...:-)

    ReplyDelete
  4. assalam saya tag sis dalam entry nie
    http://sakuraungu92.blogspot.com/2014/09/giveaway-contest-by-twosevenzerosixzero.html

    ReplyDelete
  5. Salam singgah.. :)

    saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya balik

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete