Monday, May 30, 2016

Hiking Mount Nuang

Assalamualaikum w.b.t

Ini pengalaman aku yang pertama dalam pendakian (Hiking). Alhamdulillah dah bertahun-tahun mengajak member dari tahun 2013 hinggalah tahun 2016. Merasa jugakkala nak hiking tinggi-tinggi. Walaupun cadangnya nak naik Bukit Broga dekat Semenyih je. Aleh-aleh dapat naik gunung terus. Hahaha.


 


Ni view dekat atas Gunung Nuang. Sebenarnya aku daki tak de la sampai ke puncak pun. Rezeki tak de. Masa perjalanan tu pun ambil 2 jam. leader cakap naik sampai kem Lolo sahaja. Aku fikir jugak kem Lolo tu bahagian mana??


Aku sebenarnya demam. Dah tiga hari demam. Tapi hati ni nak pergi jugak sana sebab ada member yang pergi. Malam tu aku pack barang aku sikit-sikit. Aku buat macam ni kalau sihat aku pergi, kalau tak aku duduk rumah. Tidur dan rehat.huhu.



Kalau pergi dapat baju, kalau tak pergi tak dapat baju.
MOTIF Sangat!!
Aku nak baju free.


Gambar ni diambil bila kitaorang sampai dekat bawah. Belum daki lagi.

Pagi tu pergi jugak sebab dah rasa diri tu sihat sangat. Tapi badan macam lemau je. Pukul 6 aku mandi siap-siap semua gerak pergi 7Eleven semata-mata nak cari baju hujan murah RM3.50. Sampai office berkumpul, than tukar baju. Yeah dapat baju FREE.

Perjalanan kami bermula. Time ni mendaki seperti bersiar-siar di dalam hutan. sebab dia sediakan jalan berturap. Cantik baqhang. Kalau sampai atas bukit macam ni aku suggest korang naik motor je. Tapi tak lama sebab tak lalui jalan yang cantik kan. Macam orang cakap hidup tu tak berapa indah. coii.
Mengambil macam hampir 2 jam kami sampai ke Kem Lolo dengan perjalanan yang kurang pendakian tak bergitu mencabar.



Aku ingat ada la lagi pendakian nak naik. Sebab tak berapa mencabar langsung walaupun naik nak minta orang tolak bontot dekat belakang. Sebab letih berjalan.
 Jadi leader kami cakap dekat sini je pendakian kami. Okey boleh buat khemah. Lepas tu makan dan mandi. Time tu semua ada yang syok ada yang allllaaaa. "Nak daki lagi"


Dekat Kem Lolo yang pertama ni takdak view yang cantik selalin hutan kiri dan kanan. Jadi korang nak gopro bagai. Kenalah panjat pokok dan selfie seperti Monyet. Korang boleh ajak monyet-monyet berwelfie bersama-sama. 



Sementara tunggu kawa-kawan sampai makan dahulu sate. Sate ni sebenarnya kawan yang bawak. Beria-ria bawak takut lapar dan tak cukup makanan.



Kalau diperhatikan dekat papan pelan laluan dakian ni. Korang akan berada di bahagian gambar orang duduk peach tu. Selama dua jam kami daki baru sampai situ. Heran eh..


Disebabkan ramai yang tak dapat kepuasan mendaki leader kami mintak kebenaran untuk mendaki ke atas lagi. Dikatakan ada air terjun kat atas. Okey kita tunggu dan lihat ada ka tarakkk.


Rajin diorang pasang khemah.


Rajin aku ambil gambar orang. hahax



Tadi kan gambar sebelum mendaki. Yang ini semasa sampai Kem Lolo. Apa yang korang nampak semua muka letih-letih dan meminta penampar.



Yang ni tak tipu. Memang ada air terjun yang cantik beb. Seronok diorang mandi. Tak dalam langsung. 


Aku suka gambar ni Smart gilo.


Akhirnya, berjaya juga hakak naik Gunung Nuang."Soaring Upward"
Poyo sangat kau jahh.

Tata!!

Wednesday, May 18, 2016

Fun Run by Air Asia 2016

Assalammualaikum ;)


Rasanya pada bulan ni aku nak buat banyak aktiviti yang boleh menyihatkan badan and have fun dengan kawan-kawan. Aku selalu juga post vedio or gambar aku dekat facebook or insta. Kalau selalu tengok komen kawan sendiri kadang-kadang sakit hati kadang-kadang hati berbunga-bunga gedik gituw.
Ada kawan sekolah aku tu tak abis-abis "wah cun nya dia" aku post ja, yang tu dia duk up sangat. Time tu aku balas komen "Sape-sape, orang sebelah kite ke". Tak kan aku baj cakap aku kan. Mau yang member lain muntah hijau.

Peluang yang ada aku join sedikit sebanyak aktiviti dekat Putrajaya ni. Yang baru lepas 14 Mei 2016 sempat join Fun run dekat Taman Botani. Kalau yang orang tahu tajaan utama adalah Air Asia. Jadi dia bagi free kepada sesiapa yang nak ikot larian tu.

Dalam erti kata lain kalau dapat free baju pun limited la ye. Time tu aku fikir nak ambik baju pukul berapa. Gagah jugak pi hantar by hand sebab nak tanya..

KBS tu pukul berapa nak ambik baju?
Nak berkumpul mana?
Boleh tak nak ambik baju dekat kawan?

~ mudahnye jawapan krew tu. Sapa cepat dia dapat. Tak boleh kak nak ambik dekat member. Sebab takut member tak datang.~


Jadi peserta-pesetra yang hantar borang akan dapat kit.Kegunaan Kit ni untuk ambil baju, bit, pisang (kot-kot tak sempat nak makan)

Time tu aku cakap dekat akak tu. "OK Kak sebelum subuh saya terpacak dekat sini dengan telekung-telekung saya pakai". " Boleh tak kak". Gelak la cik kak tu dengar loyar buruk aku tu.

Aku decide nak gerak pukul 6 pagi ambik member aku dulu dalam 6.15 sampai Taman Botani. Korang kalau ada yang sedar member aku yang duduk Sepang dah sampai lebih awal. Gila betul diorang ni. Bawa bantal dengan toto ka tido sana. Tu pun diorang cakap dah ramai orang. Amboi semangat nak lari ka nak dapatkan baju ni??


Selama berkhidmat dengan gomen aku ada dua family. Yang pertama bahagian sumber dan kedua bahagian biasiswa. Kalau yang atas ni bahagian sumber. Orang cakap dah jadi family sendiri. Aku pun confius sangat-sangat nak pi belah mana.


Yang muda-muda ni bahagian biasiswa. Jadi aku bergambar dua-dua. Haha.

Hanya sesiapa sahaja yang pernah datang ke Taman Botani Putrajaya je tahu macam mana laluan dalam tu. Dah la peserta kemain ramai. Nak lepaskan peserta tu kalau 500 meter tu baru la rasa ada lari sikit, Haha. Kalau tak memang berjalan je.

video

Bommerang jap perasmian larian Fun Run 2016



Wakyu ni peserta dah dilepaskan untuk mula larian. Tapi kami sempat welfie lagi. 

Kalau nak tahu larian ni tak dapat madel pun. Siapa menang dapat tiket percutian luar dan dalam negara. Erm .. tapi kan hakak menang fun. Haa. Setiap larian ada check point yang kita nak kena kumpul. 

Untuk check point pertama tu nak ambik punyalah susah. Sampai berhimpit-himpit. Time tu memang tak puas hati. Sebab dah la lari nak tersemput-semput lepas tu berhimpit-himpit nak ambik benda alah tu. Siap apa lagi siap ambik yang jatuh-jatuh time lari tu. Kalau tengok macam orang kebuluran nak dapat makanan. hahax


Tapi aku lari dengan member aku yang aku selfie ni dia ni semangat wajar lari. Siap tolong kutipkan check point dekat kawan-kawan. Kalau aku tak dapat dia dapat. Kalau kawan lain tak dapat aku tolong ambil kasi diorang time jumpa tepi jalan tu. Gigih now time tu.


Habis larian benda ni la kami dapat. Kenyangg. Erk.. 


Selamat la ada abang Milo ni bagi free milo sejuk dekat kami. Mau cari air sejuk memang tak dapat. Milo..milo la ye.. Seorang dapat dua cawan. Nak rajin beratur la banyak kali. Bercawan-cawan hampa dapat. 



Ada artis jemputan yang diundang seperti Lan Typewitter, Haiza cool FM dan seorang lagi aku tak tahu. Sebab dah balik. Sapa-sapa dapat jawab bagi tahu aku.



:):):)


Dapat jugak la gift dari tak de kan. Dan aku rasa lemak aku dah berkurang berkilo-kilo. Kalau nak habaq memang best join larian ni. Korang yang active sport ni kalau nak tahu tarikh larian dalam Malaysia ni boleh la pergi ke web site ni:


Bubye semua. ;))..

Wednesday, May 11, 2016

SkyTrex Extreme

Assalamualaikum :)


Sihat semua?? Hopefully sihat na. Dah dekat sebulan tak memblog ni rasa nak cerita pengalaman aku naik Sky Track. Expectually, aku nak merasa sesuatu mencabar dek meningkat usia. hahak. Before nak married, nak cuba benda yang mencabar sikit. Nanti kalau dah kahwin. Mesti susah nak bergerak.
Bak kata orang laki sayang bini, duduk kau di rumah.


Dalam bab jalan-jalan ni aku lebih prefer member aku time belajar dulu. Jadi aku mesej la geng-geng bujang terang tamg-tang yang duduk dekat area Selangor or Putrajaya.


 yang comel tu aku, si Syana, Fiqa dan Nisa. Empat ketul ni je yang bujang terang tong- teng yang berjaya.

Aku siap decide dengan si Syana kita ni nak challengers mana ni. Jadi membe ak ni decide. Kalau nak pi sekali seumur hidup ambil yang Extreme Challengers. Kira yang paling hebat la ni. No Big Thrill or Little adventure. Elok sangat la cousin hakak kerja part time dekat situ. Dia siap cakap ramai yang kerja part time situ. Doktor pun ado. Aku mula-mula nak krik..krik.. juga time dia cerita. Jadi aku percaya je.


Korang kena tau aku ni special pelanggan yang paling teruk. Udah la datang lambat. sampai orang yang handle kena tunggu. Yela membe aku sorang tu siap pi kenduri membe dia. Hahah. Kenyang dia makan nasi minyak. Lepas tu naik sky trex pakai makeup. Seronok monyet - monyet atas pokok tu nampak awek cun. Tapi kami ni member yang setia tunggu sampai berjanggut nak naik sekali.
 Susah o dapat kawan macam kami ni. (Bangga sekojap)

video



Perkara pertama korang rasa takut main benda ni fliying fox. Aku nak cakap dekat korang yang firt time tu. Memang berdebar-debar gila. Tapi lama-lama korang akan ternanti-nanti fliying fox. 



Agak kelabu. Haha. dan semestinya memang tak nampak. korang boleh rujuk kat sini  Extreme map & challengers 

Bagi aku, siapa-siapa yang nak hilangkan stress and kuruskan badan. Yang penting sihat. Boleh la datang sini. seriously tak rugi mana. Peluh pun keluar basah satu baju. Jadi aku shared sikit gambar aku atas pokok yang dibantu cousin aku yang setia menjadi photographer tak bertauliah. Thank you so much Choc @ faiz.




Cantik kak akak atas pokok. Menjerit atas pokok bersama kawan-kawan baru tu. sejibun kau tahu tak.


Kasi peace sikit kat camera na!!

 Haa itu la sepupu aku. Kalau korang jumpa dia cakap aku kirim salam. Nga..nga..nga..


Kacewa tak dak gambar dekat sini. Yela aku peserta last sekali kerja nya tangkap gambar diorang. Mana cousin aku tah la.



Senyum :)


Korang tengok kan semua pic aku ni. Mesti korang nak booking pi masuk and pi main sekali.


See atas pokok line laju. Mesej dulu.

Nasihat aku kepada korang. Nak naik ni kena semangat. Korang kalau ada geng saiz besar korang jangan duk judge dia tak tera na. Sebenarnya diala yang paling semangat. 

Sky Trex Shah Alam.
Korang boleh ke website yang aku beri kalau nak beli tiket secara online. Selain itu korang boleh walkin kesana. Terpulang kepada korang.

Jumpa korang di extreme yang lain. See you ;)

Assalamualaikum w.b.t