Tuesday, March 29, 2016

Resepi Mudah Masak Paprik


Masakan Paprik asalnya datang daripada masakan Thai. Jadi sesiapa yang suka makan paprik ni confirm la suka makan pedas-pedas. Macam masakan tom yam kan. Aku ni bukan la penggemar paprik pun. Kadang - Kadang teringin buat la. Aku jugak bukan penggemar Tom yam. Conclusion nya aku bukan penggemar masakan Thai. hehe.

Jadi aku nak kongsi pada cik dek-cik dek yang baru nak belajar masak paprik dengan ringkas. Senang korang nak masak dekat laki korang kahwin nanti.
Bila cik abang jerit kat ruang tamu "yunk!!! abang nak paprik" ternganga la korang lepas tu mencari cik google.

Jom tengok cara-cara Resepi Paprik Ayam Mudah

p/s:- Paprik ni korang boleh guna bahan utama. Seafood, daging or etc.

Bahan- bahan

- Ayam / Daging / Udang dll 
 (potong mana yang patut ye)

-2 Ulas bawang putih 
(dihiris/diketuk)

-2 inci halia
(dihiris/diketuk)

- 1 or 2 sudu cili kering (blender)

- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Kicap
- 1 batang serai
- 2 Helai daun limau purut
- Sayur (Kacang buncis / Lobak merah / Bawang besar / Baby Corn dll.




Cara - cara nak masak :)

-. Panaskan minyak terlebih dahulu. Tumiskan bawang putih dan halia 
(Sehingga naik bau) -jangan sampai hangit tau.

- Masukkan cili blend dan campakkan serai. Main campak-campak je sekarang mudah. Janji masuk kuali.

- Masukkan bahan utama (ayam/daging/udang dll).
Bila ayam tu dah masak kau nampak putih tak merah-merah tu boleh dah air. Daging kena bagi empuk.
 Kalau udang masukkan lambat pun tak pe.

- Masukkan sos-sos yang disediakan. Kena pandai-pandai agak.
-Masukkan daun purut
-Last gula + garam.
-Jangan lupa sayur-sayur yang korang sediakan.


Sangat-sangat memudahkan korang kan. korang boleh try dekat rumah. If tak faham boleh comment kat bawah. Kalau masak jemput Ierah datang rumah tau. 



Best try to you all.
Good luck:)



4 comments:

  1. yeayy...thanks for sharing dik...

    ReplyDelete
  2. alahai, sedapnya paprik. one of my favourite dish :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke. Tapi saya kurang minat. Tapi kena belajar masak.haha

      Delete