Wednesday, April 13, 2016

Jom Tambah Followers!

Assalamualaikum wbt :)

Sekarang ni aku tengah curi masa kerja. Sebenarnya tak berapa baik untuk korang ikot. Disebabkan aku dah siapkan semua kerja aku ni aku jadi bosan dan menguap-guap di meja sendiri. Jadi aku pun tak nak la ganggu jiran meja aku buat kerja. Nanti dia buka kedai kopi tengah-tengah meja kitaorang.


Jom tambah follower ni segmen daripada blogger cantik kita Azira Freesia. Actually aku dah follow si cantik ni. But nak memenuhi kebosanan melanda. Jom kekawan kita ikot segmen dia.
Senang sangat nak ikot segmen Azira janji korang baca betul-betul all roll yang Zira beri.


Siapa yang baru nak berjinak dengan berbelogger ni :Say Yes"

Jadi ada beberapa Tips yang aku nak bagi dekat korang. 

Minat

Firstly, korang mestilah tahu, perkara pertama kalau nak buat blog dan menjadi seorang blogger haruslah mempunyai minat. Terutamanya dalam bidang penulisan karya. Pernah tak dengar seseorang itu tidak mempunyai minat tapi nak buat blog sendiri. Maybe perkara tu terjadi bila anda mempunyai kawan dan merupakan salah seorang blogger. Jadi anda pun creat satu basic blog untuk diri anda. Entry yang pertama anda akan introduce your self. But, after week, month, and years satu entry pun tak masuk. Jadi minat tu hanya muncul bila anda ada seorang kawan blogger. 


Idea

Apabila anda dah buka blog. Idea dalam membuat entry perlu ada. Kalau boleh pembaca suka dengan idea kita. Tajuk harus la menarik. Kalau tak menarik tajuk perlulah padu. Haha. Maksud aku gempak la. walaupun cerita korang habis-habis kelaut jugak.

Ambil masa untuk keluarkan idea ketika nak buat post entry anda. Bak kata orang idea mencurah-curah kedalam ladang gandum. Kalau nak feel lagi buat time korang happy. Time tu la korang akan dapat idea yang meletop kebabomm. Kadang-kadang idea tu datang sewaktu korang sedih. "Oh" korang nak cerita masalah korang time tu. Boleh sahaja. Mana tahu kan kawan-kawan boleh komen dan bantu anda.


Menarik

Apa yang dikatakan dengan "Menarik" adalah dari segi post entry anda, design blog yang menarik merupakan salah satu cara menarik pembaca untuk membaca blog anda. Blog yang terlalu periklanan kadang-kadang membolehkan pembaca berasa rimas untuk membaca.


Good Responds

Kadang-kadang kita tidak persan terdapat pembaca-pembaca yang suka komen di entry anda. Bagi menarik minat pembaca. Korang kena bagi feedback setiap komen yang diberi. Tidak kisah lah Komen tersebut menyakitkan hati anda. 

Melalui pengalaman aku sendiri aku pernah post one entries ni. Ada satu teguran dari pembaca tersebut. Dimana aku rasa bersalah post perkara yang salah. Aku terus padam entry aku tu. Sepatutnya aku say thanks kepada pembaca tersebut disebabkan terlah menegur aku dengan baik.


Tolong-menolong each other


Sebagai seorang blogger haruslah korang tolong-menolong each other. That means. Give supports kepada blogger lain. Contohnya, bila pergi ke blog diorang. Puji-puji la sikit apa yang perlu. Aipp jangan puji melambung sampai tak kena. Contohnya, blogger tu post pakai baju tak lawa. Kau pun main terjah je cakap "Waaah mesti mahal ni, cantiknye awak.." padahal orang tu pakai tshirt kosong je pun. -.-. Kalau aku pun tengok kau kecik besau je.




Aku pun nak letak jugak watermark aku ni. Kalau korang berminat nak join boleh la pi usha-usha Blog Zira. Kalau korang nak aku follow korang jugak boleh la tinggalkan link dekat komen tu. But Kalau korang nak hadiah macam Zira. Aku pun ada buat segmen. Korang boleh scroll link aku ni bulan ni.



As salam :))

12 comments:

  1. Salam.. hii dri segment sama, BW sini n follow :)

    http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/jom-tambah-followers.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Ierah dah follow awak. thanks surpport giveaway zira.

      Delete
  2. Replies
    1. Almost thanks untuk Zira. Tak sangka menang untuk segmen zira..hehe

      Delete
  3. Kerja saya pun dah siap. Kaki pun lenguh. Duduk jap baca entry pemenang :) sambil follow. Thanks for the tips.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome awak. Saya pun curi masa pagi-pagi on blog. Hari ni busy.huhu

      Delete
  4. Replies
    1. Thanks mazni. Lepas ni boleh shared tips yang lain.

      Delete
  5. Nice tips! Sesuai untuk saya yang masih baru :) Thank you :)

    ReplyDelete
  6. Nice sharing..:)
    http://qiyasaad.blogspot.my

    ReplyDelete
  7. Hai dear.. Sy masih tunggu awk bagi details untuk tebus hadiah segmen ni 😊

    ReplyDelete