Sunday, January 12, 2014

Musim Buah Kembali

Pernah dengar tak orang cakap bila musim buah je balik kampung. Kalau tak dak musim tak balik. Haiii tolong sikit ye. Ierah lain tau apa-apa musim ka cuti ka mesti balik. Baru-baru ni balik kampung, mak call cakap “adik balik la kampung cepat, ni ha buah dah banyak ni sapa nak makan”. Hai baru lepas aku balik buah tu taknak la pulak masak betul-betul. Ni aku baru je balik dia masak pulak. Tak jual ka? Mak aku cakap kalau yang kecik-kecik tu mana nak laku sangat. Balik makan ramai-ramai baru sedap.

Lepas balik keja terus ja gerak balik kampung aku dekat Bukit Gantang. Sampai memang lewat. Sebab banyak sangat berhenti. Seriously memang mengantok gila. Ada je peneman tapi semua pakat terbongkang dekat belakang. Memang tak boleh buat peneman. Memang kitaorang gerak ke kampung tak balik terus rumah. Mak cakap dia ada dekat kampung. Pagi-pagi tu bila dah bagun terus keluar rumah tengok pak sedara dah awal-awal lagi dah kutip buag, awal betul. Aku pun tumpang sekaki, bukan tumpang tolong, tumpang makan.haha.
Keja aku duk angkat budak ni ja 
Kalau korang perasan aku memang selalu angakat budak ni, dari gambar raya sampai ke musim buah. Haha. Kalau nak aku angkat korang boleh. Pi kampung aku. Bukan setakat angkat aku campak terus dalam sungai.
Model durian tak mandi
Ni salah satu kebun dekat kampung aku
Lelong-lelong. budak-budak ni kalau bergambar memang laju
Yang ni orang kuat dalam family mak aku. Paksu aku. Semua urusan dekat kampung dia banyak tolong daripada aruah tok aku ada sampailah sekarang. Respect gila dekat dia and thanks you so much Paksu.
Pak Su aku la ni.
Jadi perkongsian ilmu sampai di sini sahaja. Perkongsian ilmu la sangat! Okay you all take care.

33 comments:

  1. ya allah bestnya duriann hihihihi
    nak balik kampong TT_TT

    ReplyDelete
  2. woww
    byknya buah kat kampung awak
    iqa paling suka durian!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah banyak sampai tak terjual iqa..siap boleh bawak g ofis ..

      Delete
  3. saya jadi pengen makan buah durian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cak madi pengen boleh la dtg kampung saya.tp musim dia dah nak abis.tinggal buah duku langsat.

      Delete
  4. best2 musim buah!! yang buah merah tu buah per eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu buah binjau.dia macam buah kacang. ierah pun baru tahu..

      Delete
  5. This fruit is nangka?? or buah sukun??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not munavar munna. we cll durian. you know durian?
      durian the king for all fruits.

      Delete
    2. Muneera.. this fruit is not available in my village. how much different between durian and other fruits? this fruit containing any vitamins?

      Delete
    3. Sorry don't know about your country. some of fruits have own benefits, but we can't overeating.

      Delete
    4. Okk. And thanks for new knowledge about this fruit.

      Delete
    5. Welcome. where you come from? it means your country.

      Delete
    6. I am from India. I am living in small island in Arabian sea. near Indian coast.

      Delete
    7. no. Lakshadweep. you know??

      Delete
  6. Replies
    1. Boleh..boleh..dijemput ke kampung sy mimie...

      Delete
  7. uihh tudiaa. berlambak durian :O tapi saya suka manggis, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manggis pun sedap.tp buah tak banyak.y byk duku langsat.

      Delete
  8. baru lepas makan durian tadi...memg terbaik hehe
    tpi dari kecik smpai skrg x dpt beza buah langsat, duku, dokong...dpt beza rambai je haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btl.tp sekarang dapat la jgk kenal sikit2.. tp sy kurang minat rambai.

      Delete
  9. drooling tngok manggis tu...ntah bila lah kg wan nak bermusim buah pla :( huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berbuah lagi ke. orang dah abis musim.hihi

      Delete
  10. Kat sini dahh tak musim buahh , awal bulan 12 haritu je musim berbuah. heheh. Sedap ye durian tu *terliur . hihihi

    ReplyDelete
  11. Mana nk cari manggis skrg ni? Wife mengidaaaaaam....

    ReplyDelete