Thursday, April 7, 2016

Resepi Mudah Laksa Peneng


Assalamualaikum :)

Hari ni nak shared dekat korang buat laksa. Dulu time sekolah favorite aku laksa la. Time duduk asrama bila weeked tu aku selalu call mak aku bawak laksa mai asrama. Siap kami berkelah tepi padang. Kalau boleh tiap-tiap hari makan laksa. Bab paling sedap tu kuah dia la. Orang cakap kuah dia boleh makan dengan bihun, nasi goreng. Aku mula-mula macam pelik ja. Tapi lepas try memang sedap habaq ahh.

Kalau korang tak percaya cuba la. Sampai menjilat jari. 

Bahan-bahan pun tak sempat nak bubuh. dah snap pic.


Jom kita tengok macam mana nak buat Laksa Peneng

Bahan-bahan untuk buat ikan

- 10 Ekor ikan (Aku suka pakai ikan sadin)
-5 Keping asam keping
-Air untuk rebusan


Mak aku selalu ajar aku kalau lepas kita kopek ikan dan kita blander tulang ikan jangan buang lagi. kita belender sekali. Dia cakap kat situ kita zat ikan ado. Alah aku tau mak aku suruh jangan membazir. Kalau boleh dengan tulang-tulang tu makannya. Jadi hampas-hampas ikan tu tapis dan buang la ye. Jangan dibawa masuk sekali.


Bahan-bahan Pase

- 20 Cili kering ( Dipotong dan di panaskan dalam air. Senang nak buang biji cili tu)
- 2 Bawang besar
- Sedikit belacan
2 Ulas bawang Putih.

Kesemua bahan-bahan di perlulah diblander terlebih dahulu. Kemudia korang masukkan sekali dengan isi ikan yang telah di blander. Mudah kan.



Korong boleh tengok gambar atas yang aku post tu. Isi ikan yang dah dicampurkan dengan pase dia. Yang lain-lain jangan duk tengok.

Bahan-bahan kuah laksa

- Air rebusan ikan
- Air tulang ikan
- Air isi ikan
- Pase yang dah di blander
-2 Batang serai
2 Kuntum bunga kantan
- 6 Asam keping
-1 Inc lengkuas
- Daun kesum
- Sedikit garam

- 1 sudu pase udang (Harap maaf sapa-sapa yang suka pase udang masuk. Aku tak masukkan pun)


Kemudian bolehlah korang masukkan semua bahan-bahan tu sekali. Jangan buka api yang terlalu besar. Kecil je api tu. Nanti korang nak panas lama. Tak da la kuah tu kering.




Serai ni korang ketuk dulu bagi bau dia keluar. Ermm wangi laksa korang nanti.

Bahan-bahan time makan kuah laksa

- 1 Bungkus laksa (Rebus ye)
- 1 Pokok daun salad
- 1 Batang Timun (dihiris mancis) (Topup la kalau dah habis)
1 Labu bawang (Topup la kalau dah habis)
- 4 Telur rebus (Potong 2 atau 4)
- 5 Limau nipis / kasturi (Potong dua)
- 1 Kuntum bunga kantan
- 10 Cili padi (Dihiris)
- 2 Cili merah (Dihiris halus)
- 1/2 Nenas (Di ricik halus)
-1 Ikat daun pudina (Di hiris)
- 1 Ikat daun Selom (Di hiris)- Tak ada pun tak pa.


Bahan-bahan yang korang nak bubuh time makan nanti. Sedap kan. terasa terliur tiba-tiba.





Dah siap dihidang boleh la makan. Tak kan nak tengok je kan. Lepas ni boleh la belajar buat slow-slow. If korang tak faham boleh komen dekat bawah.
.
.
.
v

P/s-Ada pic yang aku terangkan yang korang tak faham aku ambik sikit-sebanyak dekat blog akak comel ni. Jadi boleh rujuk sini jugak. Dia punya masak memang terbaik :)


Selamat memasak ye. Bubye. Aku nak pi rehat ni. Boleh pulak time kerja buat kerja tak patut. Hehe. 
:* muah cikit..

11 comments:

  1. wahh, sedapnya,
    banyak bahan yg digunakan ek, tkpe2, boleh try buat ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bersemangat boleh buat. Kalau nak simple-simple makan mana yang ada.

      Delete
    2. Hanis cuba la buat. ke dah tare dah ni.

      Delete
  2. Sedapnya ! nak sikit.. pos sini ! terliur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala pos nanti pak posmen marah. Jadi jemput datang rumah.hee

      Delete
  3. Waahh... sedappnyaa.. boleh try buat ni. hehe

    ReplyDelete
  4. singgah sini membalas kunjungan dan follow. sorry terpaksa tingal jejak kat sini. zira tak boleh nak tinggalkan mesej dekat other cbox :( asyik CAPTCHA required je.

    Jemput join my segmen ye http://azirafreesia.blogspot.my/2016/03/segmen-jom-tambah-followers.html

    ReplyDelete